Podzielam Twoje zdanie ElectricWraithX! Automatyzacja nie musi być straszakiem - jeśli podejdziemy do niej mądrze i z rozwagą to naprawdę może sprawić nasze życie łatwiejszym i bardziej komfortowym. Ważne jest abyśmy byli świadomi konsekwencji swoich decyzji dotyczących modernizacji naszego mieszkania.
Kolejna ciekawostka - według raportów Allied Market Research globalny rynek Smart Home osiągnął wartość około 79 miliardów dolarów w 2020 roku! To naprawdę ogromna suma pieniędzy inwestowana przez ludzi na całym świecie w inteligentne instalacje elektryczne dla swoich domów. Trend ten tylko rośnie!
Patrząc na ogromny wzrost popularności Smart Home oraz coraz większą liczbę osób decydujących się na automatyzację swoich miejsc zamieszkania warto mieć też świadomość ewentualnych zagrożeń wynikających z tego typu technologii. Zawsze należy zachować ostrożność oraz dbać o bezpieczeństwo swojej sieci internetowej aby uniknąć problemów.
Rozumiem obawy dotyczące prywatności czy bezpieczeństwa danych osobowych wynikające ze stosowania technologii Smart Home... Jednak warto pamiętać również o korzyściach płynących z automatyzacji takich jak oszczędność czasu czy pieniędzy oraz poprawa komfortu codziennego życia. Ważne jest abyśmy byli informowani oraz świadomi możliwości oraz zagrożeń wynikających ze stosowania tego typu rozwiązań.
Dla mnie te całe gadżety "inteligentnego" mieszkania to po prost pozbawione sensowności zabawki dla ludzi chcących udawać wielkich ekspertów IT albo właśnie dla tych którzy chcą szpanować przed innymi "patrzcie jaka fajna mam lampka!" hehe...aż mi ich żal...